C/Casablanca 56, 12590 Almenara (Cs)

L’Ajuntament d’Almenara recupera el blocau de trascastell

L’actuació s’ha realitzat a través de les ajudes per a la Memòria Històrica de la Conselleria de Participació, Transparència i Qualitat Democràtica

L’Ajuntament d’Almenara ha restaurat i adequat la zona del blocau situat en Trascastell, dins del que va ser la línia XYZ durant la Guerra Civil, gràcies a una subvenció de la Conselleria de Participació, Transparència i Qualitat Democràtica dins del capítol de les ajudes destinades a la Memòria Històrica amb una aportació aproximada de 6.000 euros. L’actuació ha sigut realitzada per Arqueocas.

El blocau restaurat és una construcció subterrània, realitzada en galeria a base de dinamita, amb diversos accessos a l’interior de la roca que posteriorment es van condicionar en forma d’espitlleres escalonades. S’accedeix a ell des de la part superior, on s’ha practicat una entrada “en pou” a diversos metres d’altura. A més exteriorment, crida l’atenció la seua capacitat d’emmascarament, integrant-se perfectament en l’entorn muntanyenc.

Per a la seua construcció exterior es va emprar el ciment, realitzant diversos plans rectes en la seua façana que encara es conserven, i que alberguen alguns grafitis ben conservats. En la seua zona superior, cobrint l’estructura, es va emprar ciment amb aplicació de graves de riu o platja per al seu emmascarament. Interiorment, consta d’un xicotet corredor d’entrada que desemboca en una càmera de tir allargada i corba, que segueix el perfil arredonit del sortint rocós en el qual es troba.

Els treballs de camp que s’han realitzat tenen una triple naturalesa. La primera són els treballs de desbrossament i poda per a evitar que l’herba enlletgisca la visió del conjunt i les arrels d’arbustos puguen afectar la integritat estructural. Una vegada netege el terreny, així com el seu entorn, s’ha procedit a la retirada de terres, enderrocs i altres elements que ocupaven l’espai interior de la construcció, deixant-lo completament net amb eines no agressives. La segona línia és la reparació de les zones més danyades del blocaus respectant la seua originalitat Finalment, també se senyalitzarà amb panells informatius i es protegirà. Al mateix temps es promocionarà en el catàleg local i formarà part d’algunes de les rutes que es realitzen des del Centre d’Interpretació de la Línia XYZ d’Almenara.

L’alcaldessa d’Almenara assenyala que “aquesta actuació entra dins de la nostra línia de recuperar el patrimoni local combinant-lo amb la memòria històrica tal com succeeix amb el Centre d’Interpretació de la Línia XYZ de la localitat” amb el que “recuperem un nou blocau que ens servirà per a recordar la nostra història, així com sumar-lo a les rutes d’interés turístic de la nostra localitat, complementant i augmentant l’oferta actual”.

 

deja tu comentario

0