C/Casablanca 56, 12590 Almenara (Cs)

El Govern d’Espanya licita les obres de les esculleres a la platja d’Almenara per 7,8 milions d’euros

És la primera actuació dins del les Estratègies per a la Protecció de la Costa Espanyola 

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha anunciat la licitació del projecte d’estabilització del front litoral en els termes municipals d’Almenara i la Llosa, que comprén l’execució de les demandades esculleres en el litoral sud provincial. Es tracta de la primera licitació d’una obra inclosa en les Estratègies per a la Protecció de la Costa Espanyola en les quals la Direcció General de la Costa i la Mar està treballant.

L’alcaldessa d’Almenara, Estíbaliz Pérez, ha destacat que “amb aquesta licitació ha arribat el moment que tant estàvem esperant, la llum al final d’un túnel de molts anys i que cada vegada tenim més a prop, per què, ara les esculleres estan més a prop, prompte seran una realitat”. Pérez ha destacat que “és de justícia aquesta inversió, i més és un orgull que siga la primera a Espanya, i que es destina per a una zona amb una gran erosió i amb molts anys de lluita i esforç que es veuen recompensats”.

Les obres tenen un pressupost inicial de 7.860.118,39 euros, impostos inclosos, la licitació dels quals ja està publicada en la Plataforma de Contractació del Govern d’Espanya. Segons els terminis de la publicació, les empreses que opten a la realització de les obres podran presentar les seues propostes fins al pròxim 4 de novembre. Segons s’indica en la Plataforma de Contractació, la previsió és que les pliques s’òbriguen el 10 de desembre, procés després del qual vindrà l’adjudicació del contracte. El termini d’execució previst és d’1 any, si bé, el compliment de les mesures ambientals imposa paralitzacions selectives i temporals que poden allargar aquest termini.

L’actuació consisteix en l’execució d’una bateria de 4 espigons i dos dics, l’acomodació de les goles de La Llosa i Queralt, i una important aportació d’àrids. Els espigons d’escullera es distribueixen des de la gola de Queralt cap al nord, al llarg de la Platja Casablanca d’Almenara, separats entre ells uns 250-300 metres, i amb longituds d’entre 130 i 210 metres, curts, però suficients per a retindre la grava amb la que s’ompliren les cel·les que es formen, amb un volum d’aportació que supera els 250.000 metres cúbics.

Aquest projecte compta amb Declaració d’Impacte Ambiental favorable, que va imposar mesures ambientals preventives i correctores que han quedat incorporades al projecte, entre les quals es poden citar el respecte als espais protegits de la Xarxa Natura 2000 (Marjal d’Almenara i Alguers de Borriana-Moncofa), o la vigilància ambiental per a no afectar la posidònia oceànica ni al corriol camanegre (chorlitejo patinegro).

Una vegada en marxa el procés de licitació, l’alcaldessa, Estíbaliz Pérez, ha volgut agrair al poble d’Almenara “el suport a l’ajuntament i la lluita incondicional de punts i tants anys per a aconseguir el que demandàvem i era just, les esculleres que frenaran la grandíssima erosió que estava patint la platja Casablanca” per això “en aquest dia de satisfacció absoluta no vull oblidar-me d’agrair i felicitar a totes i cadascuna de les persones que en al llarg de més de vint anys han posat el seu granet d’arena i des del lloc que han ocupat han treballat perquè hui vegem més a prop l’obra de les esculleres que tant necessitem”.

Pérez també ha volgut fer un esment molt especial a la Plataforma en Defensa de la Costa d’Almenara, amb Cristóbal Gómez al capdavant i tota la seua gent, que “van ser els qui van donar l’impuls i la lluita permanent perquè no caiguera la necessitat en l’oblit, que van fer el pas al capdavant per a demandar aquesta protecció tan necessària i que sempre han buscat el millor per a la nostra platja”.

En el capítol d’agraïments, l’alcaldessa, també vol “agrair les gestions realitzades pel president de la Generalitat, Ximo Puig, que es va comprometre personalment a agilitar i desbloquejar el projecte i així va ser, igual que al Govern d’Espanya amb el seu president, Pedro Sánchez, al capdavant, que el mes de gener passat, després de la DANA va visitar Benicarló i en veure les fotos que li vaig portar de la situació en la nostra costa es va comprometre a treballar per a que el projecte fora una realitat, cosa que amb el temps ha complit”.

Aquestes obres que s’acaben de licitar, s’emmarquen en l’estratègia de protecció de la costa que abasta part de la províncies de Castelló i València, en el tram litoral que discorre entre els ports de Castelló i Sagunt, i que ha prioritzat cinc actuacions, en els municipis de Borriana, Xilxes, Moncofa, Nules i Almenara-la Llosa, i a la província de València, a Sagunt i Canet d’en Berenguer, actuacions que es troben en diferents moments de tramitació.

 

 

 

 

 

 

deja tu comentario

0