C/Casablanca 56, 12590 Almenara (Cs)

Almenara celebrarà el 2 d’abril una jornada sobre «la Línia XYZ com a espai de memòria»

  • Home
  • Almenara celebrarà el 2 d’abril una jornada sobre «la Línia XYZ com a espai de memòria»

Almenara celebrarà el 2 d’abril una jornada sobre «la Línia XYZ com a espai de memòria»

Al llarg de tot el dia es realitzaran ponències amb historiadors i historiadores i representants de diverses localitats per les quals passa el traçat que connecta Almenara amb Santa Cruz de Moya (Conca)

L’Ajuntament d’Almenara ha programat per al dissabte 2 d’abril una jornada dedicada a la Línia XYZ titulada “La línia XYZ com a espai de memòria”. La iniciativa és ajuntar a historiadors i historiadores, al costat de representants d’alguns dels municipis pels quals passa aquesta línia de fortificacions de la Guerra Civil que comença a Almenara i acaba en Santa Cruz de Moya per a “conéixer més sobre aquesta línia de memòria traumàtica” i sobre el que va passar en els seus voltants durant aquells anys, segons ha explicat Lara Cardona des de l’organització.

La iniciativa també servirà per a posar en valor la Línia XYZ i impulsar la seua recuperació. En el cas d’Almenara, ja s’han escomés dues fases de restauració i està prevista abordar en aquest exercici la tercera, convertint-se en el primer municipi de la província de Castelló en aquesta mena d’actuacions.

La jornada començarà en els salons del Centre Municipal de Cultura, Paulo Freire a les 9.30 del matí amb l’acte d’obertura a càrrec de l’alcaldessa, Estíbaliz Pérez i de les diverses autoritats que siguen presents. Posteriorment començaran les xarrades i ponències. La primera serà a càrrec de Carlos Mallench i versarà sobre “Las claves del éxito de la Línea XYZ durante la batalla de Levante”. Després Teo Baeza aportarà la seua visió sobre el valor històric de la Línia XYZ en Santa Cruz de Moya. La tercera ponència estarà a càrrec de Pepe Gorgues i versarà sobre “Las claves del éxito de la Línea XYZ durante la batalla de Levante”.

A les 11.15, des de Arqueocas, José F. Albelda García xarrarà sobre “la Línea XYZ como espacio memorial. El centro de resistencia nº1 de Almenara” per a seguir amb la conferència de Lara Cardona Fernández titulada “Resistir és véncer: aspectes quotidians de la reregurada i el front”.

Posteriorment hi haurà una pausa en les conferències per a realitzar a les 12.15 hores una visita al Conjunt Memorial de Darrere del Castell d’Almenara recentment restaurat.

Ja a la vesprada, es reprendran les xarrades amb la d’Antonio M. Tenas, titulada “El doble olvido: de producto turístico al punto de partida”  per a seguir amb la del director de la Revista Universitària d’Història Militar, David Alegre Lorenz, que versarà sobre “La Guerra Civil Espanyola en el marc del segle XX”.

A continuació, Manuel Molina Garel i Blas Vicente Marco parlaran sobre el “Pasado, presente i futuro, proyecto Frente de Viver” per a continuar amb “La puesta en valor de las estructuras militares de la Guerra Civil en La Saburquera de Alcublas” amb Enrique Estevens Marco que enllaçarà amb la ponència de Paco Teruel Navarrete sobre “La retaguardia de la Línia XYZ: las líneas defensivas entre Andilla y Alcublas”.

L’última xarrada serà la d’Ernesto Rodrigo, des de Montañas de la Libertad, que versarà sobre “La recuperación de la Memoria Democrática des de la base en la Línea del Mijares (Zucaina)”, després de la qual s’iniciarà un debat global sobre la jornada i es realitzarà l’acte de clausura.

 

deja tu comentario

0