C/Casablanca 56, 12590 Almenara (Cs)

ACABEN LES OBRES DE LA IV FASE DE LA RESTAURACIÓ DEL CONJUNT MEMORIAL DE DARRERE DEL CASTELL D’ALMENARA

  • Home
  • ACABEN LES OBRES DE LA IV FASE DE LA RESTAURACIÓ DEL CONJUNT MEMORIAL DE DARRERE DEL CASTELL D’ALMENARA

ACABEN LES OBRES DE LA IV FASE DE LA RESTAURACIÓ DEL CONJUNT MEMORIAL DE DARRERE DEL CASTELL D’ALMENARA

07/11/2023 Ajuntament d´Almenara Comments Off

S’han restaurat nous trams de trinxeres, parapets i un refugi inacabat

Ja han acabat les obres de la IV fase de la recuperació i restauració del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d’Almenara, dins de la Línia XYZ al seu pas per Almenara, continuant amb el projecte iniciat fa quatre anys i al qual es pretén donar continuïtat en el futur.

En esta ocasió les obres s’han centrat en la zona sud-oest on s’han trobat dos trams de parapets separats entre si. Estos parapets tenen la particularitat de tindre més d’un metre de grossària, la qual cosa els converteix en elements singulars de la fortificació en l’àrea.

En segon lloc, també s’ha restaurat una trinxera de planta sinuosa que continua desenvolupant-se pel vessant, envoltant un xicotet turó coronat per un niu de metralladora restaurat en la fase anterior. A més s’ha actuat al final de la mateixa on hi ha un buit excavat en el terreny en el qual se suposa que s’anava a condicionar un niu de metralladores orientat al nord, i que no es va arribar a realitzar. També en les obres s’ha trobat un refugi inacabat (abric de tropa).

En les fases anteriors ja es van recuperar diversos elements en la zona de Darrere del Castell com un blocaus, nius de metralladora, un tram de més de 100 metres de trinxeres i un polvorí. També es va rehabilitar un refugi antiaeri de muntanyes, es va restaurar un nou tram de trinxeres, es va recuperar un parapet i es va escometre la restauració d’un niu de metralladora en altura.

Les actuacions, igual que les fases anteriors, s’han realitzat des d’Arqueocas, amb José Francisco Albelda al capdavant, amb la col·laboració de la Brigada Municipal d’Obres i Serveis de l’Ajuntament d’Almenara i la gent contractada a través del Pla Emerge.

La inversió aproximada ha sigut de 10.000 euros, dels quals uns 9.200 estan subvencionats des de la Generalitat Valenciana, en concret des de l’antiga Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. La resta de l’aportació prové dels fons municipals.

L’alcaldessa d’Almenara, Estíbaliz Pérez, ha volgut recordar que amb esta actuació fem un pas més en el camí que fa quatre anys iniciem des de l’Ajuntament d’Almenara que té un doble objectiu: la recuperació del patrimoni vinculat a la Línia XYZ en el nostre municipi, i ressaltar la importància de la Memòria Democràtica, qüestió que s’està aconseguint amb les diferents fases de la restauració del Conjunt Memorial de Darrere del Castell i amb el Centre d’Interpretació de la Línia XYZ.”

Estíbaliz Pérez ha volgut agrair “la col·laboració de la Generalitat Valenciana al llarg dels últims anys, tant per a recuperar el patrimoni com la Memòria Democràtica de la nostra localitat, col·laborant econòmicament, per a impulsar el Conjunt Memorial de Darrere del Castell, basat en els treballs realitzats pel Centre d’Interpretació de la Línia XYZ d’Almenara dirigit per Lara Cardona”.

Pérez ha assenyalat que “des de l’Ajuntament d’Almenara continuarem impulsant estos programes vinculats a la recuperació del patrimoni i a la Memòria Democràtica” i espera que “el nou govern de la Generalitat Valenciana continue en el futur impulsant estos programes per a recuperar el nostre patrimoni i memòria, qüestió a la qual ens acollirem”.

Finalment l’alcaldessa també ha volgut agrair la inestimable col·laboració de la propietat dels terrenys, així com les tasques realitzades per Arqueocas i la Brigada Municipal d’Obres i Serveis de l’Ajuntament d’Almenara.

0